Як зробити свій будинок затишним та комфортним? Поради експерта з декору Світлани Сабрі

Світлана Сабрі – декоратор та дизайнер, яка завдяки своєму багатому досвіду виробила унікальний підхід та розуміння того, як правильно облаштовувати простір, ділиться з нами величезною кількістю стильних та практичних ідей.
До створення затишного будинку є два основні підходи: планування простору та реалізація ідей на етапі облаштування нерухомості після купівлі та покращення вже готового будинку.

Якщо ми говоримо про плани, то в першу чергу вам необхідно зізнатися собі в тому, що для вас дійсно важливо в будинку і продумати кожну дрібницю, яка допоможе створити максимально комфортний простір. Перед плануванням купівлі нерухомості, необхідно розуміти з яким дизайнером ви працюватимете і з цією людиною консультуватися, щоб відразу розуміти, чи можна в цьому приміщенні технічно зробити все задумане.

Враховуйте у плануванні ваш стиль життя: якщо любите приймати гостей, – ви, звичайно ж, зробите акцент на комфортній та функціональній вітальні чи їдальні, заплануєте наявність кількох вбиралень. А якщо вам більше до душі спокійна, розслаблююча атмосфера усамітнення – наголосите на облаштуванні затишної спальні, ванної кімнати та інших місць "для душі" в будинку.

Головний критерій затишного та комфортного для життя будинку – функціональність та зручність. Особливий час необхідно буде приділити розміщенню вимикачів та розеток у будинку, враховуючи розташування дверей, наявність робочих поверхонь та місць, де поряд потрібні джерела електроенергії.
Планування спальні – незамінний етап дизайну
Правильне проектування спальні – запорука успішного дизайну. Тільки відтворивши базові основи з організацією всіх необхідних зон і правильним розміщенням меблів, можна
сподіватися на якісний відпочинок. Додавши в обстановку зручний декор, вам напевно вдасться перетворити просто комфортну для проживання кімнату в реально затишний простір, де всі нотки звучатимуть злагоджено і гармонійно.

ТБ у спальні вже давно став предметом бурхливих суперечок: хтось вважає, що він вкрай необхідний, адже так приємно перед сном лежати та дивитися фільми, але Світлана Сабрі рекомендує виключити телевізор із цієї кімнати, бо спальня – це місце для відпочинку, кохання та сну. Тут потрібно проводити час із собою та з коханими. А вільне місце на стінах набагато гармонійніше можуть наповнити стильні акценти у вигляді картин.

Продумайте розміщення столиків і продумайте розетки біля них, щоб при необхідності вам було зручно підключити лампу або зарядний пристрій. Хоч би як ми намагалися обмежувати використання гаджетів, важливі повідомлення, будильники та низка інших причин залишають його невід'ємною частиною наших життів навіть у спальні.

Якщо планування та розмір квартири/будинку дозволяють, - подбайте про те, щоб зі спальні був окремий вхід у ванну кімнату або навіть окрема ванна кімната.
Дитяча
Успішно спланована окрема дитяча кімната – вірний крок на шляху здорового розвитку дитини та міцних стосунків батьків. Володіючи особистим простором, красивим та функціональним, дитина зможе відпочивати, грати та займатися творчістю у своєму неповторному світі.

До появи дитини на світ у вас є достатньо часу, щоб впритул зайнятися плануванням дитячої кімнати: пошуками ідей та шляхами їх реалізації. Також, слід розрахувати, як усе буде розташовуватися, щоб малюк почував себе комфортно.

Радимо відразу планувати зони відпочинку та сну, а також – ігрову та робочу зону. Адже з тим, як росте ваша дитина, зростає і необхідність у зонуванні простору, який розділятиме різні заняття та завдання малюка, допомагаючи прищепити дисципліну та порядок.
Ванна та вбиральня
Ванна, мабуть, одна з основних кімнат у будинку. Але що робити, якщо ви хочете облаштувати ванну кімнату, як у спа-готелі? Поєднаний санвузол завжди кращий (згадуємо сумні варіанти планувальних рішень радянських панельних будинків). Цей варіант буде найкращим рішенням і для сім'ї з маленькою дитиною. Варто враховувати розміри вашої родини: якщо в сім'ї більше двох людей, у квартирі/будинку має бути кілька ванн або хоча б 2 туалети.

Наявність у ванній душовій кабінці, ванни, біде та інших принад також визначає ваш спосіб життя. Вибирайте те, що буде функціональним та зручним для вас.

Приділіть особливу увагу місцям для зберігання косметики та текстилю у ванній кімнаті, продумайте місця для рушників. Враховуйте, що пральна машина може зіпсувати всю естетику, тому продумайте варіант того, як її можна вбудувати, щоб приховати.
Ергономічна кухня
Планування кухні - це не така проста справа, як може здатися на перший погляд. Давайте розберемося, як правильно спланувати кухонний простір і грамотно розставити меблі та кухонну техніку.

Перше, що необхідно враховувати при плануванні кухонного простору – правило робочого трикутника, завдяки якому робочий процес стає зручним та комфортним, а головне безпечним. Складається такий трикутник із плити, холодильника та мийки. Вони є головними складовими під час приготування їжі, оскільки саме між ними відбувається переміщення. Це з природною послідовністю: продукти беруть із холодильника, миють і потім здійснюють термічну обробку.

Зону приготування їжі та їдальню необхідно розділити для більшої зручності. У колишній час не можна було уявити будинок без їдальні, де збиралася вся сім'я за трапезою, святкували свята, приймали гостей. Зараз більшість живе в малогабаритних квартирах з маленькими кухнями і виділення кімнати для розміщення їдальні проблематично. Однак можна обладнати міні їдальню, а точніше, облаштувати обідню зону на кухні за допомогою ефективних та практичних дизайнерських рішень.
Світло та вимикачі
Для правильного розподілу світла планують та продумують освітлення житла. Воно має не тільки відповідати дизайну інтер'єру, а також забезпечувати мешканцям зручність та комфорт.

Схема освітлення в квартирі ґрунтується на проектуванні самого будинку та безпосередньо кімнат, формі стелі, оздоблювальних матеріалах, розміщення меблів. Після оцінки всіх факторів на кресленні плану квартири дизайнер допоможе вам вибрати місця розміщення джерел світла, а також вимикачів та розеток. Для більшої зручності додайте прохідні вимикачі, щоб з будь-якої сторони приміщення у вас була можливість увімкнути або вимкнути світло. Це буде особливо практичним рішенням для великих приміщень, сходів, коридорів та спальні.

Продумайте розміщення вимикачів біля дверей. Якщо ви відкриваєте двері правою рукою, то вимикач має бути ліворуч, а якщо лівою рукою – праворуч.

Для кожної кімнати світло повинне забезпечуватись індивідуально. Якщо для вітальні підійде яскраве світло, то для спальні необхідно м'яке та тепле. Бокове світло завжди додасть затишку, тому важливо планувати як красиві центральні люстри, так і бра або торшери.

План розташування світильників та інших джерел світла полягає в розташуванні функціональних зон, потребують освітлення. Правильний підбір потужності та кількості освітлювальних приладів дозволить створити комфортну обстановку.
Зберігання речей у будинку
У наш час дизайн – це насамперед ергономічність та комфорт. Кожне приміщення в житловому інтер'єрі має своє завдання - утилітарне, естетичне. Спальня не повинна бути гардеробом чи туалетною кімнатою. Ванна - не пральна або господарсько-побутова кімната.

Головні переваги гардеробних та пральних приміщень у сучасних будинках пов'язані саме зі зручністю та підвищенням якості життя.

Щоб облаштувати невелику вбиральню, вам необхідно продумати її на етапі планування ремонту та виділити для неї простір розмірами 1,5х2 або 1,5х3м. Також важливо продумати наповнення полиць та спосіб зберігання речей, щоб максимально ефективно використовувати весь простір та уникнути наполовину порожніх полиць. Плюс при вході до будинку необхідно передбачити шафу для зберігання взуття.
Все непривабливе, технічне, побутове по можливості також потрібно ховати. Для цього можна продумати в будинку кімнату для прання або комору. Так все буде на своїх місцях, щоб вам було зручно користуватися щодня – у прямому доступі, але приховано від сторонніх очей.
Що можна змінити з вже існуючого простору, щоб будинок став більш затишним та комфортним для життя?
Чистота та порядок – запорука затишного будинку, наповненого позитивною енергією. Зовсім не обов'язково щодня витрачати час на прибирання квартири, але необхідно зберігати охайність у будинку, прибирати розкидані речі та позбавлятися непотрібних, які ускладнює простір і створює відчуття захаращеності.

Щоб створити затишок за допомогою тактильних відчуттів – можна додати в інтер'єр плед із приємного на дотик матеріалу, поміняти оббивку меблів, додати, прибрати чи поміняти килими. Залежно від зміни сезону або вашого настрою можна "переодягнути будинок": змінити штори та текстиль.
Перегляньте набори вашої постільної білизни. Вибирайте матеріали ліжка відповідно до сезону та ваших уподобань: для зими - теплі, добре утримують тепло комплекти з ніжної вареної бавовни або бавовни плетіння перкаль бейсик, а для літа - прохолодний перкаль преміум або лляні дихаючі комплекти. Відтінки при виборі комплектів також важливі, адже постільна білизна має спричиняти відпочинок та розслаблення. Віддавайте перевагу природним, непомітним та приємним вашому оку відтінкам.
Зробити атмосферу більш комфортною допоможуть також різні джерела світла: свічки в гарних свічниках, настінні, настільні та лампи для підлоги.
Приділіть особливу увагу ароматам у будинку. Насамперед важливий запах чистоти та свіжості: провітрюйте приміщення щодня. Особливий настрій у різних частинах будинку допоможуть створити ароматичні свічки, палички та олії.

Підбирайте аромати залежно від атмосфери, яку хочете створити у тій чи іншій кімнаті. Для спальні вибирайте легкі, спокійні аромати: квіткові, деревні та свіжі. Для кухні підберіть ароматичні свічки із запахом випічки, кориці або цитрусу, вони не тільки позитивно впливатимуть на апетит, але й створять приємну домашню атмосферу і зможуть перенести в приємні спогади про бабусиний пиріг або свіжий лимонад десь на пляжі Порту.

Живі рослини додадуть у ваш простір життя та свіжості. При виборі вазонів і квітів враховуйте особливості вашого будинку та особисті уподобання кожного з членів сім'ї, адже деякі квіти є сильними алегренами або можуть не підходити по запаху вам або вашим дітям.

І пам'ятайте, щоб будинок був затишним та комфортним для вас та вашої родини, - приносьте в нього лише гарний настрій та позитивні думки. Залишайте все зайве за порогом!