Саша Дергоусова розповідає про унікальні килими ручної роботи Home me

Якщо поставитися до цього з гумором, то людей можна розділити на два типи — на тих, хто любить килими та тих, хто вважає їх «пилозбірниками». У деяких збереглася асоціація з тими часами, коли килими були всюди — на стінах, на підлозі, у ванній кімнаті, і навіть у передпокої…

Саша Дергоусова хоче змінити це сприйняття на нове, де килими — це про затишок, розслаблену атмосферу та відчуття теплоти будинку, за допомогою колекції вовняних килимів ручної роботи від Home me.
Як виникла ідея створення вовняних килимів ручної роботи?
У мене ідея створення чогось нового вже за традицією починається з ремонту (сміється). Цього разу – будівництво нашого нового будинку. Більшість моєї уваги спрямована на пошуки цікавих рішень і красивих предметів інтер'єру для створення особливої ​​домашньої атмосфери. Цілком випадково я натрапила в «Instagram» на англійський бренд бавовняних килимів, які робляться в Індії вручну, і настільки надихнулася красою подачі виробів, що відразу замовила килими у всі приміщення ще недобудованого будинку (сміється). Моя подруга декоратор була шокована таким спонтанним рішенням, але купувати декор ще до того, як я визначилася з кольором стін і танцювати вже від нього — у моєму стилі.
Чому саме килими?
Я була така вражена придбаними мною килимами ручної роботи, що почала розповідати про них своїм знайомим. Один з них живе на Західній Україні, і, в результаті, саме він розповів мені про старовинну українську техніку килимарства та цілих українських селах, в яких створюються килими відмінної якості — анітрохи не гірше, а навіть краще (бо тепер це килими бренду Home me (сміється)) тих, які мене так вразили. Знайомий мотивував мене детальніше вивчити це питання, тим більше я давно цікавлюся всім, що пов'язано з українськими традиціями і давно мріяла проїхати всю Західну Україну машиною. І я поїхала!
Чим вас надихнула подорож до Західної України?
Для мене будь-яка поїздка до Західної України — це завжди потужний потік позитивної енергії. Чисте повітря, смачна ситна їжа та відкриті люди роблять свою справу — саме перебування в Карпатах надихає.

А якщо до цього додати моє захоплення від процесу створення вовняних килимів у старовинній техніці килимарства, якій уже сотні років, побачити овечок, що пасуться на зелених пагорбах та послухати історії привітних господарів за вечерею, то неможливо не надихнутися на створення чогось нового!
Поділіться секретом створення килимів. Чи це складний процес?
Процес створення вовняних килимів ручної роботи однозначно потребує певних знань, навичок і, звичайно ж, терпіння (сміється)! Для мене сам процес килимарства схожий на медитацію і я захоплююсь нашими майстринями, які настільки вміло працюють на спеціальному дерев'яному верстаті і можуть присвятити цілий день створенню нового візерунка на майбутньому килимі. Але для того, щоб вовняна пряжа потрапила до рук майстра, вона має пройти кілька важливих етапів.
Все починається з того, що овечок, яким уже виповнилося два роки, стрижуть. Отриману шерсть виварюють, щоб очистити її та прибрати будь-які запахи. Після цього шерсть вичісують на спеціальному верстаті та забарвлюють за допомогою гіпоалергенних фарб. А тепер увага, один із моїх улюблених моментів: для того, щоб із забарвленої вовни отримати пряжу, як і сотні років тому, використовується веретено! І лише після цього із пряжею починають працювати наші талановиті майстрині. Але це ще не все! Після того, як килим зітканий, його поміщають у спеціальний будиночок, який знаходиться прямо на гірській річці, де протягом кількох днів килими сідають, очищаються від зайвої вовни та заряджаються енергією Карпат за допомогою води. І тільки після того, як килим висохне на вулиці, він потрапляє до нас на Олеся Гончара, 26, а далі у ваш будинок!
Після того, як ви визначилися з тим, що хочете запустити колекцію килимів і знайшли того, хто може вам допомогти, що сталося далі? Що ще знадобилося для створення першої колекції?
Я вважаю, що в будь-якій справі важливо дотримуватись наступного балансу: зрозуміти, що треба споживачеві, що пропонує ринок, і поєднати це з твоїм особистим баченням, тобто пропустити через себе, додати творчості і, звичайно, авантюризму, інакше ти не привнесеш нічого нового .

Наприклад, так було з постільною білизною Home me: спочатку я зрозуміла, які тканини, розміри і який дизайн пропонує ринок, і зрозуміла, що з радянських часів мало, що змінилося як у плані розмірів, так і в плані забарвлень, ринок не зреагував на появу нових розмірів ліжок і матраців, тому я вирішила створити простирадло 260 х 280 см., яке до цього було нереально знайти в Україні — так само, як і прості і при цьому стильні однотонні колекції, яких так не вистачало сучасним стильним людям , які цінують якість та комфорт.
Як ви створювали дизайн килимів, вибирали кольори та розміри? Чому у першій колекції килимів переважають геометричні візерунки?
Мені хотілося, щоб це були не однотонні килими і щоб у них поєднувалося кілька кольорів та форм. До того ж ми ще не знали, наскільки наші клієнти готові до яскравих рішень, тому почали з колекції, яка ідеально впишеться в будь-який інтер'єр. Щоб зрозуміти, які кольори та форми можна комбінувати, ми просто малювали та пробували різні варіанти доти, доки не знайшли кілька відмінних поєднань.

Пізніше, коли ми запустили першу колекцію килимів з унікальним геометричним дизайном Home me та побачили відгук наших клієнтів, ми вирішили зробити особливу колекцію килимів з українськими символами-талісманами, кожен з яких має певний сенс, пов'язаний із силою роду, енергією життя та процвітанням сім'ї.
Як ваші клієнти зустріли новий «затишний» продукт Home me?
Ми дуже раді тому, що отримали дуже багато позитивних відгуків та прямих слів про «кохання з першого погляду» від багатьох наших передплатників та клієнтів. Але килими — це не про спонтанне рішення, потрібен час, щоб людина зважилася на таку покупку. Адже з килима може розпочатися ремонт у спальні та навіть нове життя!
Деякі не використовують речі, виготовлені з матеріалів тваринного походження. Як ви до цього ставитеся з огляду на те, що килими вовняні?
По-перше, в Україні є дуже багато овець, яких так чи інакше регулярно стрижуть, що, до речі, навіть корисно і необхідно для них. По-друге, вовна - це натуральний і при цьому екологічний матеріал, для виробництва якого не вбивають тварин.

Мені дуже подобається, що килими з вовни — це екологічно чисті вироби, які одночасно пов'язані і зі старовинними українськими традиціями, і з нашою дивовижно красивою природою.
А якщо клієнт захоче вибрати колір та форму килима самостійно, ви зможете зробити килим на замовлення?
Так, ми працюємо над цим варіантом – вже створили палітру з понад 60 відтінків вовняної пряжі, які можна буде поєднувати між собою та використовувати для індивідуальних замовлень. Крім того, ми пропонуватимемо таку опцію дизайнерам інтер'єру, з якими тісно почали співпрацювати з недавнього часу.
Чим плануєте дивувати своїх клієнтів найближчим часом?
Ми вже працюємо над новою лінійкою килимів з новим дизайном, але поки що це секрет! У цей же час ми допрацьовуємо нову колекцію постільної білизни — десять нових комплектів з оновлених тканин. А поки це все готується до запуску, заходьте на наш сайт home-me.ua і обов'язково подивіться на наші вовняні килими ручної роботи, впевнена, ви закохаєтеся в них відразу — так само, як і я свого часу!
Error get alias